LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Wat stenen ons vertellen

Interesse hebben in stenen lijkt een van de saaiste hobby’s die je kunt hebben. Want wat kan er nu zo interessant zijn aan stenen? Nou, heel veel. Steen kan ons over heel veel dingen iets vertellen.

Ten eerste zijn we in principe altijd omringt door stenen. Denk bijvoorbeeld aan de grijze waaltjes op straat waar je op rijdt met de auto. Of de rode waaltjes die met elkaar onze muur vormen van het huis. Door dit soort gesteente zijn we in staat in grotere welvaart en gezondheid te leven. Die stelling is voor het huis natuurlijk makkelijk te beargumenteren. Want door het gebruik van gesteente in de muur kan het huis een stuk warmer worden. Daarnaast is het huis beter beveiligd tegen andere mensen, maar ook bijvoorbeeld tegen het weer. Hierdoor is de kans dat er iets met ons huis gebeurt heel klein.  De argumentatie bij de straat vereist wat meer uitleg. Doordat de straat verhard werd, kon er meer gehandeld worden, omdat de reistijd verkleinde. De wagens konden namelijk sneller op een verharde weg rijden dan op een niet verharde weg. Hierdoor kon er met meer steden, die wat verder gelegen waren, gehandeld worden. De welvaart groeide hierdoor dus ook.

Maar gesteente kan ons ook iets vertellen over het ontstaan van de aarde. Want er kunnen bijvoorbeeld fossielen in de gesteenten zitten. Dan weten we hoe dieren er een hele lange tijd geleden uitzagen. Daarnaast zitten er isotopen in de stenen. Die staan altijd naar het noorden gericht als ze stollen. Aan de richting waarop de isotopen nu staan kunnen we dus zien hoe de aardplaten zich in het verleden bewogen hebben, en kunnen we dus zien hoe de aarde er toen uitzag, maar ook hoe de aarde er over een aantal duizend jaar uitziet. Ontzettend interessant onderwerp dus.

https://www.bricksandstones.nl/