LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Waarom spuitgieten?

Veel alledaagse voorwerpen worden op deze manier gemaakt, omdat het vooral erg efficiënt en gemakkelijk is voor massaproductie. Kunststof spuitgieten is bedoeld om op een snelle manier een groot aantal kunststof producten te produceren van hoge kwaliteit. Er wordt onder erg hoge temperatuur plastic korrels of poeders gesmolten in een stroperige massa. Deze wordt vervolgens in het matrijs gesmolten om de vormen te geven. Is het matrijs vol met de stroperige massa, dan wordt het afgekoeld en vervolgens kan de matrijs verwijderd worden. Dan is het product uiteindelijk afgekoeld en hard geworden in de gewenste vorm die het matrijs heeft gemaakt.

 

Hoe werkt het proces precies?

Het begint eigenlijk bij het ontwerpen van een 3D prototype op de computer. Dit prototype is het ontwerp van wat uiteindelijk het eindproduct moet gaan worden. Het proces werkt als volgt: De korrel achtige stukjes kunststof worden in de machine gedaan. Deze deeltjes vallen in de machine in het deel dat heet de schroefcilinder. Deze schroefcilinder duwt de korrelige deeltjes naar het einde van de cilinderbuis genaamde de spuitneus. Dit is het uiteinde waar de schroef de kunststof naar toe duwt. Door externe verhitting van verwarm elementen, worden de korrels als het ware en stroperige massa die door de spuitneus gedrukt kan worden. Aan de andere kant van de spuitneus, waar de massa heen wordt geduwd, bevindt zich het matrijs. Dit is het deel waar vorm wordt gegeven aan de stroperige massa. De matrijs wordt volledig gevuld met de massa en daarna wordt het afgekoeld. De stroperige massa zal zich door het afkoelen gaan verharden en uiteindelijk wordt de matrijs er omheen verwijderd. Binnen in het matrijs zit het eindproduct, gekoeld en geheel in de gewenste vorm zoals het prototype.

Wat wordt er van gemaakt?

Vooral voorwerpen die je dagelijks tegenkomt worden door deze techniek gemaakt. Denk hierbij aan rubberen voorwerpen met een aparte vorm zoals handvaten, speelgoed of sterkte kunststof meubelen en dopjes. Ook erg leuk om te weten is dat er veel auto-onderdelen doormiddel van de spuitgiet techniek worden geproduceerd. Bumpers, motoronderdelen of het dashboard zijn hier voorbeelden van.

https://bpo.nl/