LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Vernieuwde NAP Check bij Kentekencheck.info – Kilometerstand Controle

De NAP Check

NAP staat voor Nationale Autopas. Het NAP certificaat geeft informatie over de kilometerstand en andere informatie over een gebruikte auto. Een NAP check opvragen is dan ook erg belangrijk als je overweegt een gebruikte auto te gaan kopen. De NAP gegevens worden sinds enkele jaren verstrekt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het gaat om belangrijke informatie die je kan helpen bij het nemen van de juiste beslissing over het kopen van een tweedehands auto. Vuistregel bij het kopen van een gebruikte auto blijft altijd: Als je twijfelt om wat voor reden dan ook, zie dan van de koop af. Bij twijfel niet inhalen is een gevleugelde uitspraak die ook zeker opgaat bij het kopen van een auto.

Wat zegt de kilometerstand over een gebruikte auto?

De kilometerstand is een belangrijke informatiebron als je overweegt een gebruikte auto te kopen. Als een auto jaarlijks 10.000 kilometers rijdt dan zal hij na vijf jaar in een betere conditie zijn dan wanneer dit er 80.000 of meer per jaar zijn. Het houdt ook verband met het vervangen van onderdelen. Veel onderdelen van een auto gaan een gemiddeld aantal kilometers mee. Heeft een gebruikte auto een x-aantal kilometers op de teller staan is het dus belangrijk na te gaan wat de staat van bepaalde onderdelen is.

Het schadeverleden van een auto

Je kunt via de NAP opvragen wat het schadeverleden van een auto is. Alle grote reparaties moeten hierin namelijk worden vermeld. Een kleinigheid qua reparatie zal je hier niet vinden en is ook niet zo van belang. Maar als de auto bij een aanrijding betrokken is geweest kan dit flinke schade hebben veroorzaakt. Deze zal wellicht netjes zijn weggewerkt en dus niet meteen zichtbaar. Maar als je het schaderapport opvraagt dan moet het hierin zijn vermeld. Je kunt dan op deze punten extra letten en nagaan of de reparatie inderdaad is wat het rapport hierover zegt.

Het aantal eigenaren zegt meer over een tweedehands auto

Een gebruikte auto kan meerdere eigenaren hebben gehad. Het is nogal een verschil of een auto voor jou twee of twaalf eigenaren heeft gehad. Je kunt uiteraard niet zien wie die vorige eigenaren zijn geweest, dit heeft te maken met de privacy. Maar je kunt wel zien op welke data een gebruikte auto van eigenaar is gewisseld. Dit kan een indicatie geven over de mate van tevredenheid van de vorige eigenaren over deze auto. Een leaseauto wordt doorgaans na een periode van 1 tot 3 jaar weer ingeleverd bij de leasemaatschappij. Daarna wordt hij aangeboden op de tweedehands markt. Het aantal eigenaren na de leaseperiode geeft veel nuttige informatie.

Controleer de tellerstanden

De tellerstand moet kloppen met de leeftijd van de auto. Het is verboden om de tellerstand terug te zetten. Bij iedere APK of grote reparatie moet de tellerstand van dat moment worden doorgegeven. Zo ontstaat en chronologisch overzicht van de kilometerstanden. Dit moet een logisch verloop hebben. Als dat niet zo is dan wordt hiervan melding gemaakt in het systeem van de RDW. Zo kun je dus gemakkelijk controleren of er met de kilometerteller van een auto is geknoeid. Als dat het geval is dan heeft een vorige eigenaar kennelijk iets te verbergen. Het is een goede reden om een gebruikte auto in zo’n geval niet te kopen.

Koop geen gestolen auto, doe de check

Als je willens en wetens een gestolen auto koopt ben je strafbaar. Als een auto is gestolen staat dit bij de NAP check aangegeven. Zodra iemand aangifte doet van diefstal van zijn auto wordt dit in het systeem vermeld. Je kunt dus altijd zien of een auto als gestolen geregistreerd staat. Als je deze check niet doet kan een rechter dit als nalatigheid bestempelen en je alsnog veroordelen wegens heling. De informatie over de status van een auto is immers voor iedereen op te vragen. En als het om jouw auto gaat die na diefstal wordt doorverkocht zou je dat immers ook heel vervelend vinden. Dus controleer als je van een particulier een gebruikte auto koopt of deze als gestolen geregistreerd staat voordat je hem koopt en het kenteken op je naam laat zetten.

Klopt de vraagprijs van een auto?

Via de NAP check kun je ook opvragen wat de waarde van een auto is. Deze waarde is bepaald op basis van de nieuwprijs, het aantal kilometers dat de auto heeft gereden en de leeftijd. Zo kun je een indicatie krijgen of de prijs die de verkoper voor zijn auto vraagt reëel is. Het gaat dan niet alleen om de vraag of de prijs te hoog is. Als een auto veel te goedkoop wordt aangeboden is dit vaak een indicatie dat het om een gestolen auto gaat. Als je willens en wetens zonder te controleren een gestolen auto koopt ben je medeplichtig aan heling en dit is uiteraard strafbaar.

https://www.kentekencheck.info/

Related Posts

Beheren van vastgoed

Autoverhuur Amsterdam – Bestelbusje huren

Verhuizen: zo vind je de leukste woonwijk voor je kinderen