LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Veiligheidsuitrusting voor auto’s

 

Tijdens het autorijden kunt u altijd onverhoopt in een ongeval terechtkomen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Er zijn wat producten die u in de auto kunt hebben om uw veiligheid bij een ongeval te verhogen. In Nederland zijn de meeste producten niet verplicht; in sommige buurlanden wel. Hieronder een lijstje met veiligheidsuitrusting.

 

Veiligheidsvest

Een veiligheidsvest is een felgekleurd hesje met reflecterende strepen er op. Dit vest helpt u zowel overdag, maar vooral ‘s nachts, zichtbaar te zijn. Dit is handig, zeker als u stilstaat op de snelweg. Het kan zelfs handig zijn om voor iedereen in de auto een apart vest te hebben omdat het gevaarlijk is naar buiten te gaan zonder hesje. Het laatste dat u wilt na een ongeval is een tweede ongeval. Neem daarom veiligheidshesjes mee voor elk persoon in de auto.

 

Gevarendriehoek

Ook de gevarendriehoek is in Nederland niet verplicht, in veel buurlanden weer wel. Als u onverhoopt stil komt te staan moet u de gevarendriehoek goed zichtbaar op ongeveer 30 meter van de auto neerzetten. Bij het neerzetten ervan komt het hesje dan weer van te pas; zonder hesje bent u ‘s nachts heel moeilijk zichtbaar.

 

Lifehammer

Ook een Lifehammer is handig om te hebben. Steeds meer auto’s hebben een ingebouwde lifehammer. De reden voor de lifehammer is om uit de auto te kunnen komen. Door een ongeval is het mogelijk dat u uw gordel niet meer loskrijgt en dus de auto niet uit kan. Ook mogelijk is dat de deur niet meer open kan en dat u dus via het raam naar buiten moet. De lifehammer kan gordels doorsnijden waarmee u zichzelf vrij kunt maken. De lifehammer heeft vaak ook een metalen uiteinde waarmee u ruiten door kunt slaan.

 

Natuurlijk hopen we dat u deze uitrusting nooit nodig zult hebben. Om ongelukken te voorkomen is het slim les te nemen bij een goede rijschool, bijvoorbeeld bij Rijschool Uniek Leiden