LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Problemen voor de bouw

Er is een groot woningtekort in Nederland. Er zijn heel veel mensen die een woning willen, en maar weinig woningen daadwerkelijk op de markt. In de wat landelijkere provincies, zoals Groningen, Zeeland en Limburg is een woning vinden nog wel te doen. Maar probeer dat maar een in een grote stad. In Amsterdam staat er zelfs een wachtlijst van 10 jaar! Hier moet dus echt iets tegen gedaan worden. Echter blijkt dit lastig, door 3 verschillende dingen.

Ten eerste zijn er de stikstofmaatregelen. Bij de bouw komt namelijk veel stikstof vrij. Dit overschot aan stikstof zorgt voor negatieve gevolgen in de natuur en dus ook voor het milieu. Hierom heeft de overheid vorig jaar besloten dat sectoren die veel stikstof uitstoten, moeten gaan minderen. Dit betekent dat er minder gebouwd mag worden. Maar minder bouw betekent ook minder nieuwe woningen, waardoor het woningentekort nog groter zal worden.

En toen kwam natuurlijk de coronacrisis. Dit was een grote klap voor de economie. Alleen de allerbelangrijkste sectoren mochten doorgaan. Nu hoort de bouw bij deze belangrijke sectoren, maar het houden aan de regels, en dan vooral de regel van anderhalve meter afstand is heel lastig. Vandaar dat veel bouwprojecten toch zijn stilgelegd nu.

De verwachting is dat deze crisis nog wel even zal gaan duren. De bouw zal op een gegeven moment wel weer helemaal hervat worden, maar dit betekent niet dat er weer helemaal doorgebouw kan worden. Want de bouw is ontzettend afhankelijk van gastarbeiders. En die kunnen niet naar Nederland komen, doordat de meeste landen de grenzen hebben gesloten om verspreiding van land tot land te voorkomen. Hierdoor zullen er veel werknemers missen en kan de bouw dus alweer niet zoals gewild doorgaan.

Er liggen dus heel veel hindernissen op het pad van de mensen in de bouw. Het is te hopen dat ze de Gipsplaatschroeven en Snelbouwschroeven weer snel kunnen oppakken.

https://www.bnvtools.nl/