LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Op zoek naar een laptop? Alle ingewikkelde termen op een rijtje!

Het vinden van de juiste laptop is vaak een enorme uitdaging. Is de grootte van het beeldscherm juist? Heeft het toetsenbord geen verlichting? Beschikt de laptop over een vingerscan? Blijkt de laptop te weinig opslag te hebben. Geen laptop lijkt te voldoen aan alle eisen. Bovendien is er nog keuze tussen verschillende besturingssystemen, zoals een Windows of linux laptop. Gelukkig is er de mogelijkheid een laptop naar eigen wens samen te stellen. Bij een laptop samenstellen komen vaak ingewikkelde termen voorbij, zoals SSD en RAM. In dit overzicht worden de gerelateerde begrippen toegelicht, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Resolutie:

De kwaliteit van het scherm wordt bepaald door de resolutie. Hoe hoger de resolutie, des te duidelijker het beeld. Een Full HD-scherm heeft 1920 x 1080 = 2.073.600 pixels. Een groter aantal pixels kan een gedetailleerder beeld opleveren.

Paneeltype (IPS, TN, VA):

Verder is er keuze tussen verschillende panelen, het kernonderdeel van je beeldscherm:

Een IPS paneel heeft een grote kijkhoek van 178 graden. Bovendien zorgt dit paneel voor heldere kleuren en een scherper beeld. Echter heeft een IPS wel een lage verversingstijd, zo hebben de meeste IPS-schermen een reactietijd van 4 ms.

Een TN paneel brengt financieel het grootste voordeel met zich mee, dit paneel is goedkoper dan zowel de IPS als VN. Daar tegenover staat dat de kijkhoek kleiner en de kleur donkerder is dan een IPS-scherm. TN wordt bovendien veel aangeschaft door gamers, omdat de schermen de snelste responstijd (ms) hebben. De reactietijd van de meeste TN-schermen is 1 of 2 ms.

Een VN paneel ligt in prijs tussen de IPS en TN. Het voordeel van een VN is het contrast; verschil in licht en donker is goed merkbaar. De schermen hebben een hoge reactietijd van zo’n 5 ms. Helaas zorgt dat ervoor dat een VA-scherm last heeft van onscherpe beelden bij beweging, al wordt dit probleem jaarlijks kleiner.

SSD:

Een SSD is een snel opslagapparaat voor het toestel. Dit vindt plaats door middel van een elektrische lading in de geheugenchips, dat ook zorgt voor een hoge snelheid. De SSD is in staat gegevens voor langere tijd te bewaren, in tegenstelling tot het werkgeheugen van de laptop zelf.

RAM:

Om snel te schakelen tussen meerdere tabbladen is een hoge RAM prettig. RAM staat op elke laptop en regelt de tijdelijke opslag van programma’s die openstaan en je besturingssysteem.

Processor:

De processor is de motor van een laptop. Bij taken die veel bewerking vragen, zal een krachtige processor nodig zijn. De snelheid van de processor wordt aangegeven in hertz (Hz), oftewel het aantal berekeningen per seconde.

Het aantal kernen die gezamenlijk het werk verrichten, worden Cores genoemd. Voor een gemiddeld computergebruik en eenvoudige applicaties is 4 cores voldoende. Voor grotere taken wordt tussen de 6-8 cores aangeraden. Voor het streamen van games zal 8 cores nodig zijn om de hoge kwaliteit te bereiken.

http://laptopzelfsamenstellen.nl/