LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Kweek je eigen kerstboom

Wil je het dit jaar een keer anders aanpakken en wil je graag je eigen kerstboom kweken? Dat kan zeker! De groenblijvende boom heeft niet heel veel verzorging nodig. Het duurt wel een aantal jaar voordat de boom uitgegroeid is tot de kerstboom die jij kent. Gemiddeld duurt het z’n vijf tot zeven jaar. In deze blog gaan wij je vertellen hoe jij je eigen kerstboom kan kweken.

Elke plant groeit natuurlijk vanuit zaden. Voor een kerstboom geld hetzelfde. Er zijn talloze verschillende soorten kerstbomen beschikbaar om te kweken.  Enkele bekende Europese bomen zijn de fijnspar, de Nordmann spar en de Servische spar. Het kweken van een eigen kerstboom is niet erg populair in Nederland. Het is daarom ook erg lastig om de zaden te vinden bij de lokale tuincentra. Gelukkig leven we in de tijd dat het internet ons alles kan brengen. Als je de kerstboom zaden gaat planten is het belangrijk om er meerdere te planten zodat je meer kans hebt op een kerstboom.

Zelf op avontuur

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf op avontuur te gaan. Ga naar gebieden waar de dennenbomen of sparren groeien. Aan deze bomen groeien dennenappels die geplukt kunnen worden wanneer ze bruin zijn. Dit kan meestal gedaan worden in de vroege herfst. Als de dennenappels droog zijn kunnen de zaden er uit gehaald worden en geplant worden. Dit is natuurlijk wel wat anders dan een kant en klare kerstboom bestellen, maar het is een hele leuke ervaring en zeker de moeite waard.

Kerstboom zaden stratificeren

Het zaaien van een de zaden gaat anders dan bij bijvoorbeeld groenten. De zaden van een kerstboom hebben een soort van beveiliging om de zaden zitten om te voorkomen dat ze verkeerd ontkiemen. Om de beveiliging te doorbreken moet je de zaadjes eerst even een tijdje in de kou laten. In de koelkast is genoeg om dit proces te versnellen. Na dat de zaadjes koel genoeg zijn kunnen de zaadjes de grond in. De grond moet vochtig zijn en de zaadjes moeten ongeveer 3 graden Celsius zijn. Na een aantal jaar zal er een kerstboom staan! En met wat sneeuw kan het zelfs een mooie witte kerstboom zijn!

https://www.xmasdeco.nl/