LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Je handdoek vervuilt de oceaan

Het was van je handdoeken of kleding komen er microvezels vrij. De vezels zij zo klein dat de filter van je wasmachine deze niet opvangt. De miljoenen microvezels komen dan in de oceaan terecht wat de levensomstandigheden van de dieren schaadt.

Waarschijnlijk is de kans groot dat jij niet wist dat wasmachines schadelijk zijn voor het milieu, tenminste niet de wasmachine zelf maar de vezels die in de kleding zitten. Kleding zoals polyester bestaat uit microvezels in de vorm van plastic. Deze duizenden deeltjes plastic komen via het spoelwater in de riool terecht en zo de oceaan in. 

Veel bedrijven schenken aandacht aan dit probleem. Zo is er een nieuwe markt ontstaan van lichaamsdrogers. De lichaamsdroger zorgt ervoor dat je droog geföhnd wordt na het douchen, afdrogen zonder handdoek is dus mogelijk! Door de lichaamsdroger kan je de handdoeken weg doen en bespaar je ook nog een wasbeurten. Daarnaast help je de oceanen niet te vervuilen. 

Niet alleen de lichaamsdroger is een oplossing voor dit probleem. Een organisatie wat vecht tegen de plastic soep in de oceaan werkt samen met grote namen zoals G-star. Samen ontwikkelen ze kleding die minder of geen microvezels bevat. Beide partijen hebben een campagne opgezet genaamd: Ocean Clean Wash. Het doel van deze campagne is dat er allerlei productinnovaties op het gebied van wassen moeten komen. Zo zijn er nieuwe innovaties als synthetische garens en geïmpregneerde kleding die minder vezels afgeeft.

Door deze campagne willen bedrijven zoveel mogelijk aandacht krijgen voor dit nieuwe probleem. Het aantal wasmachines neemt in een rap tempo toe. Wereldwijd heeft 2 van de 7 miljard burger een wasmachine. De verwachtingen zijn dat in het jaar 2050 ongeveer 5 miljard mensen een wasmachine hebben. Daarom is het belangrijk om nu actie te ondernemen want het probleem zal anders alleen maar groter en groter worden.

https://lavicta.nl/