LV-1N
Image default
Recreation / Autos

De zomer komt er aan, tijd om de winterbanden te verwisselen

Elk voorjaar vervangen veel Nederlanders hun banden op hun auto’s. Winterbanden worden vervangen door zomerbanden. In de herfst komen de winterbanden weer op de auto. Wanneer moet ik de banden precies vervangen? Hier vindt je alle informatie over autobanden die je nodig hebt.

Rond Pasen worden meestal zomer autobanden op auto’s gemonteerd. Voor veel automobilisten is het echter een kwestie om de zes maanden hun banden te vervangen: Wanneer moet ik mijn banden precies vervangen? Welke zomerbanden gaan het langst mee? En wat moet ik doen als het na Pasen weer sneeuwt?

Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen over autobanden en bandenwissel:

Zomer autobanden en dan sneeuwt het ineens tijdens het rijden – wat te doen?


Als je al zomerbanden op je auto hebt en het begint weer te sneeuwen tijdens het rijden, is het in de eerste plaats belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere voertuigen. Hard remmen of een sterke acceleratie moet ook ten koste van alles worden vermeden. Je moet bijzonder voorzichtig zijn bij het nemen van bochten en voorzichtig bij het oversteken van voetgangers. Hetzelfde geldt voor gebieden waar veel kinderen in beweging zijn, zoals scholen. Op gladde wegen is de remweg sowieso al lang, met zomer autobanden wordt hij nog langer. Dus neem geen risico’s.

Als je auto begint te slippen, zorg er dan voor dat je kalm blijft, langzaam afremt en de wielen nooit laat blokkeren. Bij het gebruik van de achterwielaandrijving moet je voorzichtig en gemakkelijk het gas loslaten of de koppeling uitschakelen. Bij het gebruik van de voorwielaandrijving kan licht knijpen je weer op het goede spoor brengen.

Als je al zomer autobanden op je auto hebt, moet je ook kiezen voor wegen die al geruimd zijn als er sneeuw valt. Blijf dus bij grotere wegen zoals snelwegen (buiten de stad) en hoofdwegen (in de stad). Deze zullen als eerste worden opgeruimd. Je moet zijwegen vermijden.

Zomer autobanden: Banden worden twee keer per jaar vervangen

In de regel wisselen automobilisten in Nederland twee keer per jaar hun banden – of laten ze die verwisselen. De auto is uitgerust met zomer autobanden in het voorjaar en winter autobanden in het najaar. Uitzonderingen zijn natuurlijk auto’s met banden voor alle seizoenen.

Wanneer moet ik zomer autobanden monteren?

De vuistregel hiervoor is ” van Pasen tot oktober”. Maar aangezien Pasen elk jaar op een andere datum valt, is de onzekerheid vaak groot: moet ik nu de zomer autobanden monteren, of moet ik nog even wachten? Zo valt Pasen 2019 bijvoorbeeld in het derde weekend van april. Natuurlijk moeten de weersomstandigheden altijd meespelen. Daarom deze regel: Als het ‘s nachts nog steeds vriest met Pasen, moet je nog even wachten met het verwisselen van de banden – tot er zeker geen sneeuw meer ligt.

Wat kosten zomer autobanden?

Zelfs op droge wegen en in gunstige weersomstandigheden moeten autobanden aan hoge eisen voldoen. Ze moeten ook voldoen aan alle huidige veiligheidsnormen. De prijs van zomer autobanden is afhankelijk van de maat, breedte en het gebruikte merk.

De prijzen voor zomer autobanden van kleinere voertuigmodellen liggen tussen de 30 en 90 euro per stuk. De prijzen voor grotere voertuigen zijn dan ook hoger: Hier kunnen zomerbanden tot 200 euro per stuk kosten.