LV-1N
Image default
Recreation / Autos

Beluister altijd en overal het nieuws door de radiogolven

Een kort ritje naar de sportschool of een lange rit naar het vakantiehuisje in Frankrijk. Zodra de auto van de handrem gaat, wordt de radio op vol volume beluisterd. De radio luisteren is de ideale manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de leukste hits.

Ondanks dat de radio vrijwel dagelijks wordt beluisterd, weten velen niet hoe een radio in zijn werking treedt. Vaak weet men niet meer te vertellen na het benoemen van de welbekende ‘geluidsgolven’. Om meer te weten te komen over de werking van de radio wordt hieronder een korte uitleg gegeven over de radiogolven. Het is nooit te laat om iets te leren, toch?

Overeenkomende truc

Inmiddels is de trend alweer jaren oud, maar vroeger was het een grote rage; communiceren via verbonden blikjes. Door een gaatje te maken in de onderzijde van twee blikjes en door beide gaatjes een draadje te spannen, worden de blikjes verbonden. Zodra er gesproken wordt in een van de blikjes, zal het geluid in het andere blikje te horen zijn. Dit is mogelijk, doordat de stem de bodem van het blikje laat trillen, waardoor het draadje gaat trillen en vervolgens de bodem van het andere blikje. Door de trillingen is het stemgeluid ook te horen in het andere blikje.

Radiogolven

Bovenstaande truc is te vergelijken met de werking van de radio. Echter wordt het geluid niet omgezet in trillingen, maar in radiogolven. Iedere radio is in staat de radiogolven in de omgeving op te vangen en om te zetten in geluid, waardoor er zonder problemen, vrijwel overal, radio beluisterd kan worden. De golven kunnen door bijna alles heen, in tegenstelling tot geluidsgolven. Door deze eigenschap werd het op termijn online radio luisteren mogelijk.

http://radioluisteren.be

Related Posts

Verhuizen: zo vind je de leukste woonwijk voor je kinderen

Met hout kun je van alles maken

De voordelen van zonnepanelen